dissabte, 28 d’agost del 2010

Aplec amb el cos mortal de Raimon Panikkar, amb la seva paraula i pensament ben vius

Dissabte, 28 d'agost de 2010, festa de Sant Agustí, doctor de l'Església Cristiana Catòlica.

La boca del just escampa saviesa
i la seva llengua anuncia el bon camí

Ens hem aplegat unes dues-centes persones: familiars, amics, vilatans, estudiosos, deixebles, admiradors, devots... de Raimon Panikkar amb el seu cos mortal present a l'església de Tavertet. Una Eucaristia segons ritual catòlic
.
El bisbe de Vic-diòcesi ha decidit presidir la cerimònia reconeixent l'aportació filosòfica i espiritual de Raimon Panikkar i la seva condició de sacerdot catòlic. Els participants, sorpresos d'aquesta presidència per haver-li estat suspesa la concició sacerdotal durant uns anys, han valorat positivament l'acció del bisbe que comportava acceptar una realitat, ben palesa quan abans de començar s'havia comunicat que s'endarreria uns minuts l'inici perquè Mariona, la filla de Raimon Panikkar, estava acabant de donar de mamar al nadó de tres mesos que també participava a la cerimònia.

El rector de Tavertet i arxiprest de les parròquies de la contrada ha ressenyat la biogafia de Raimon. Concelebraven altres dos rectors de parròquies de Collsacabra i d'El Far i el prior benedictí del Monestir de Montserrat. Hi assitien pastores evangèliques, religioses filipenses i carmelitanes, membres sacerdots que van ser de l'Opus Dei però no han estat convidats a participar activament. Desconeixem si hi havia hindús però també hi havia persones significades per la seva religiositat laica, tots ben respectuosos. Haver entès el pensament de Raimon Panikkar comportava una celebració més ecumènica, més interreligiosa però... tots ben avinguts, ningú enfadat al terme de l'acte.

Els familiars i vilatants de Tavertet amb l'Ajuntament totalment dedicat han tingut cura d'una organització precisa, sense rigideses i tot ha funcionat amb una harmonia i bon tracte que no trobem en aquests actes. Potser és perquè per exprés desig de la família i de Fundació Vivàrium, no hi havia autoritats -rectifico-, autoritats reconegudes per la seva acció n'hi havia moltes, el que no hi havia, poders político-administratius que necessiten un protocol que duu a rigideses i aparta els més vinculats. La televisió, TV3, ha fet servei suficient des de fora estant. Efectivament, a l'interior s'han fet algunes fotografies i disparat alguns flashos -jo adjunto l'única fotografia que he fet quan s'introduïa la crimònia mab la biografia- però ha estat mínim i res a veure amb el que estem acostumats en actes espectaculars. I telèfons... n'ha sonat solament un doncs s'han sentit les campanes de Montserrat (i no era el mòbil d'un segon monjo que estava a la nau).
Ha estat una cerimònia molt digna per mesurada, amb el nombre de persones que hi podia cabre sense que s'hagi hagut de dir que no a ningú. Martí Teixidó

Imatges emeses per TV3

Catalunya religio.cat